De olifantentempel met Kai-Mook

De olifantentempel opende in 2012 de deuren en is groot genoeg om 15 olifanten te huisvesten. Het verblijf ziet er net zo uit als de koninklijke olifantenstallen van India. Bij de opening verhuisde de olifantenkudde van ZOO Antwerpen naar Planckendael: Dumbo, Yu-Yu-Yin, Phyo Phyo, May Tagu en Kai-Mook, de eerste olifant die in België werd geboren. In 2013 kwam olifantenstier Chang aan. Hij vervoegde onze vrouwtjes.

Sinds juni 2015 maakt ook baby-olifantje Qiyo deel uit van deze familie, als kleine zusje van Kai-Mook. Qiyo is een echte aanwinst voor de bedreigde Aziatische olifant. Heel Planckendael straalt van trots en geluk. Zij kreeg de naam Qiyo wat gelukkige generaties betekent in het Japans.

Het buitenverblijf is twee voetbalvelden groot. In totaal beschikken onze olifanten maar liefst 12.000 vierkante meter ruimte. Binnen is er een grote zandstal en een binnenzwembad. Ook buiten kunnen onze olifanten in het zwembad. 

De Aziatische olifant is bedreigd. Planckendael neemt actief deel aan het kweekprogramma om ervoor te zorgen dat er genoeg gezonde olifanten worden geboren. Van de Aziatische olifant lopen er naar schatting nog slechts 40.000 exemplaren in de natuur rond. Door versnippering van hun leefgebied, ivoorjacht en concurrentie met de lokale bevolking om ruimte en bronnen zijn ze met uitsterven bedreigd.