Waterzuiveringsstation in Planckendael

waterzuiveringsstationIn Planckendael proberen we al jarenlang zo milieuvriendelijk mogelijk te zijn. De kroon op ons milieuwerk is uiteraard ons eigen waterzuiveringsstation. Daar zuiveren we al het gebruikte water zelf, zodat we het gewoon opnieuw kunnen gebruiken. Het water komt van de dieren (het schoonmaken van dierenverblijven, de dierenkeuken), het personeel (de refter, de kantoren, de technische dienst) en de bezoekers (de wc’s, de restaurants) via ondergrondse leidingen naar het zuiveringsstation. je kan het vergelijken met een klein dorp.

Hoe drukker het is in het park, hoe meer afvalwater we maken en hoe meer water we moeten zuiveren. In de winter stroomt er dagelijks zo’n 5 à 6 m³ door het zuiveringsstation. In de zomer is dit al gauw 40 à 50 m³. De installatie kan maximaal 100 m³ aan.

Al het water dat gezuiverd wordt, wordt herbruikt in onze vijvers. Twee grote vijvers bij de koala’s en de pelikanen zijn natuurlijk gevormd, dus zonder betonnen ondergrond. In de  zomer zakt het waterpeil en om dit op te vangen, vloeit het gezuiverde water hier naartoe en vult de vijvers weer aan. Het water wordt dagelijks gecontroleerd en is van prima kwaliteit. Dat moet ook wel want onze dieren drinken ervan. In Planckendael wordt 85% van het afvalwater gezuiverd en dit percentage blijft groeien want alle nieuwe verblijven maken we ‘groen’.

1. BUFFERTANK: Hier komt het afvalwater uit heel Planckendael samen om gezuiverd te worden.

2. BELUCHTINGSTANK: Het afvalwater wordt gemengd met actief slib (met bacteriën) dat eet zo’n 80% afval op. Hier wordt ook zuurstof  ingepompt.

3. NABEZINKINGSTANK: Het gedeeltelijk gezuiverde water vloeit naar de volgende bak, niet-verteerd afval en volgegeten bacteriën zinken als slib naar de bodem. Dit slib wordt afgevoerd.

4. WATERPLANTEN: Planten (en de bacteriën op de planten) gebruiken het afval als voedsel. Ze nemen het op via hun wortels en bladeren.

5. MOERASPLANTEN: Moerasplanten zorgen voor de laatste zuivering. Lood, zink en koper worden opgenomen, sommige planten zoals watermunt doden ook ziektekiemen. Algen worden tegengehouden door de grindlaag.

6. FINALE: Het zuivere water wordt voor 100% herbruikt in de vijvers.

Het duurt twee tot acht dagen voor het water gezuiverd is